Keeshond: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Keeshond: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Keeshond is op en top Hollandse glorie. Deze hond is prettig in de omgang, maar is ook waaks, slim en tolerant. Dat maakt hem buitengewoon geschikt als gezelschapshond voor individuen en gezinnen.

Overweeg jij een Keeshond te nemen? Lees dan vooral dit artikel. Wij vertellen je alles over dit mooie ras en geven advies over de zorg, training en voeding van jouw huisdier. Zo begin jij goed voorbereid aan jouw taak als hondenbezitter.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Keeshond

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

7. Beweging en activiteit

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Keeshond

Over de Keeshond

InfoDe Keeshond is een sociale, rustige, waakse en intelligente hond van Nederlandse herkomst
Grootte43 tot 46 cm
Gewichtvan 14 tot 18 kg
LeeftijdDe Keeshond kan 12 tot wel 16 jaar oud worden
Karakterslim, sociaal, waaks, speels en loyaal
Kleurzwart, grijs, oranje, bruin, wit, creme en combinatie mogelijk
Vachtdubbele vacht, dicht, lang en stijl haar
AanschafGemiddeld € 800,- tot €1.100,-

Geschiedenis

De Keeshond wordt vaak gezien als een oer-Hollandse hond die een lange geschiedenis heeft als waakhond en gezelschapsdier in de lage landen. Het is dan ook verrassend om te weten dat dit hondenras oorspronkelijk uit Duitsland komt.

De Duitse Spits, zoals de Keeshond ook wel bekend is geweest, zou afstammen van Turfhonden. Dit zijn prehistorische Spitsen die al voor onze jaartelling gehouden werden. De Keeshond heeft nog steeds veel uiterlijke overeenkomstigheden met deze honden.

In Duitsland, en later ook in Nederland, werd de Keeshond veel gehouden aan boord van schepen. De honden dienden als gezelschap, maar ook als waakhond. De hond dankt zijn naam Keeshond aan de hond van Cornelis de Gijselaar: een ambtenaar en patriot die een Duitse Spits als huisdier had, genaamd Kees.

De Patriotten werden spottend ook wel Kezen genoemd en na hun verlies kregen de Kezen, en dus ook de Keeshonden, een slechte reputatie. De hond had een lage status en is daarom niet veel te zien op schilderijen en andere kunstwerken.

Gaanderweg werden deze honden door Europa verspreid en werd er gefokt met de Keeshond. Zo ontstonden er diverse variëteiten en standaarden. De FCI maakt tegenwoordig onderscheid tussen maar liefst 10 verschillende variëteitsgroepen.

Keeshond: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Keeshond is een vrij compacte hond met een opvallend uiterlijk. Zijn weelderige lokken, spitse kop, schattige puntoortjes en krullende staart doen aandoenlijk aan, maar laten ook doorschemeren dat deze hond waaks en speels kan zijn.

Grootte

De Keeshond is doorgaans 42 tot 46 centimeter hoog. Volwassen honden wegen gemiddeld 14 tot 18 kilo. Het gewicht en de grootte hangt echter grotendeels af van de variëteit Keeshond.

Omdat er vanaf diverse momenten op plekken in Europa werd gefokt met Keeshonden zijn er verschillende soorten ontstaan. Het FCI maakt onderscheid tussen 10 variëteitengroepen. Elke groep heeft andere richtlijnen qua uiterlijk, grootte en gewicht. Zo is de Wolfsgrijze Keeshond gemiddeld 49 centimeter hoog, terwijl de Kleine Keeshond, die in diverse kleuren wordt gefokt, slechts 26 centimeter hoog is.

Variëteitengroepen

Het FCI maakt onderscheid tussen de volgende variëteiten van Keeshonden, gesorteerd van groot naar klein:

  • Wolfsgrijze Keeshond, oftewel Wolfskees
    • grijs
  • Grote Keeshond, oftewel Standaardkees
    • wit
    • bruin en zwart
  • Middenslag Keeshond
    • wit
    • bruin en zwart
    • oranje, grijs en anders gekleurd
  • Kleine Keeshond
    • wit
    • bruin en zwart
    • oranje, grijs en anders gekleurd
  • Dwergkeeshond, oftwel de Pomeriaan
    • alle kleuren

Vacht

De Keeshond heeft een compacte dubbele vacht die goed isoleert en beschermt tegen warmte en koud. De ondervacht is dicht, maar de bovenvacht is pluizig, zacht en lang.

De Keeshond is er in diverse kleuren en kleurencombinaties. De kleur hangt nauw samen met de variëteit Keeshond. Veelvoorkomende kleuren zijn zwart, wit, grijs, oranje, bruin en combinaties hiervan. De Keeshond kan bovendien een zwart masker op zijn kop hebben.

De vacht van de Keeshond is zo dik dat het moeilijk in te schatten is hoe groot de hond werkelijk is. Vooral rond de nek vormt de vacht een dikke kraag. De vacht op de staart is pluizig en zorgt voor de kenmerkende krullende staart.

Karakter

De Keeshond is een geliefd huisdier: toen en nu. Dat is ook niet verwonderlijk. Keeshonden hebben een vrolijk, sociaal en speels karakter dat hen uitermate geschikt maakt als gezelschapsdier.

Maar naast deze vrolijke inborst heeft deze hond nog veel meer te bieden. Zo is de Keeshond erg intelligent en loyaal. Hij doet altijd zijn uiterste best om zijn baasje te behagen en hij kan erg waaks zijn wanneer dit nodig is.

Keeshonden zijn absoluut niet agressief van aard, maar blaffen kunnen ze als de beste. Vooral in stressvolle situaties laten ze snel van zich horen. Omdat ze erg sociaal en aanhankelijk zijn, kunnen ze flink gaan blaffen als ze alleen thuis worden gelaten. Veel van deze honden lijden aan verlatingsangst. Sommige Keeshonden kunnen zelfs aan het vernielen slaan. Hierom is een goede opvoeding noodzakelijk.

Opvoeding en socialisatie

Alhoewel de Keeshond een sociaal, vriendelijk en loyaal karakter heeft, is het belangrijk om als baasje te investeren in een goede opvoeding en socialisatie. Jouw hond heeft wellicht aanleg voor deze positieve eigenschappen, maar zonder hem goed op te voeden kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen en zeer eenkennig, onvriendelijk of angstig worden.

Het liefst begin je al van puppy af aan met trainingen. Besteed tijd en aandacht aan onder andere zindelijkheidstraining, gehoorzaamheidstraining en socialisatie. Er zijn tal van puppycursussen en gehoorzaamheidstrainingen waar je aan kunt deelnemen als je hier wat ondersteuning bij kunt gebruiken.

Keeshonden zijn intelligent en doen hun uiterste best om het hun baasje naar de zin te maken. Dit is erg gunstig bij het trainen van deze honden. Ze doen vaak hun uiterste best en hebben niet veel aanmoediging nodig. Wel kun je ze positief stimuleren met beloningen en oppeppende woorden.

Heb je net een nieuwe Keeshond pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Keeshond pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Elke hond heeft behoefte aan goede voeding, degelijke verzorging en volop aandacht op gezond en tevreden te blijven. Wij vertellen je graag hoe jij zo goed mogelijk zorgt voor jouw Keeshond.

Voeding

Er zijn veel verschillende variëteiten Keeshonden. Er is dus niet één gouden standaard te geven voor de voeding van jouw huisdier. Liever stem je de voeding af op het gewicht, de gezondheid, het energieniveau en de leeftijd van jouw specifieke Keeshond. Zo weet je zeker dat hij alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft.

Vachtzorg

De Keeshond heeft een dikke dubbele vacht met lange, steile haren. Goede verzorging is essentieel om deze vacht gezond, glanzend en klitvrij te houden. De vacht is gelukkig niet heel veeleisend. Enkele keren per week is doorgaans genoeg om deze schoon en glad te houden.

De Keeshond verhaart zo'n twee keer per jaar. Het is raadzaam om tijdens het verharen in de lente en de herfst het aantal borstelbeurten flink op te schroeven. Zo voorkom je dat je overal in huis lange haren terug vindt.

Ruikt de vacht van jouw hond onprettig of is hij vies geworden tijdens het buitenspelen? Dan kan een bad of douche uitkomst bieden. Gebruik alleen speciale hondenshampoo en water om zijn vacht te reinigen. Zo bescherm je de integriteit en de isolatiewaarde van de vacht. Wassen is overigens niet vaak nodig. Meestal volstaan een wasbeurt per 2 of 3 maanden.

Gebitsverzorging

Elke hond loopt risico op gebitsproblemen, tandvleesproblemen en een slechte adem als er niet goed voor zijn gebit wordt gezorgd. Maak er dus van puppy af aan al een goede gewoonte van om het gebit van jouw hond te poetsen. Zo wen je hem eraan.

Nagelzorg

Bij sommige honden slijten de nagels van nature. Andere honden hebben zo nu en dan een knipbeurt nodig. Worden de nagels van jouw Keeshond te lang? Dan kun je deze zelf knippen of een bezoek brengen aan een trimsalon.

Keeshond: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Keeshond is van oudsher gewend aan het verblijf op kleine oppervlakten en hierdoor heeft hij niet overmatig veel beweging of ruimte nodig. Het is tenslotte ook geen heel grote hond. Het is voor zijn gezondheid echter wel belangrijk dat hij dagelijks naar buiten gaat en even kan wandelen en rennen.

Een wandeling van zo'n 30 minuten per dag is zeker aan te raden. Als je het leuk vindt, kun je met jouw Keeshond ook spelletjes spelen. Puzzels, verstoppertje en behendigheidsoefeningen vallen allemaal in de smaak. Joggen en rennen naast de fiets zijn af te raden, vooral voor kleinere honden.

Pas op warme dagen op met inspanning. Vanwege zijn dikke vacht heeft de Keeshond een verhoogde kans op oververhitting, vooral bij inspanning.

Gezondheid

Keeshonden zijn over het algemeen genomen gezonde honden. Toch hebben honden van dit ras een vergrote kans op enkele specifieke aandoeningen. Als je hier als baasje van op de hoogte bent, kun je goed letten op de signalen van deze aandoeningen.

Heupdysplasie

Veel hondenrassen hebben kans op het ontwikkelen van heupdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de heupkop en heupkom niet goed op elkaar aan. Het gewricht ontwikkelt zich hierdoor niet goed en er ontstaat slijtage en vergroeiing. De hond kan kampen met pijnklachten en problemen met bewegen.

Elleboogdysplasie

Naast heupdysplasie bestaat er ook elleboogdysplasie. In dit geval ontwikkelt het ellebooggewricht zich niet goed. De klachten komen overeen met die van heupdysplasie, maar dan in het ellebooggewricht.

Epilepsie

Keeshonden hebben een vergrote kans op het ontwikkelen van epilepsie. De hond kan tijdens een aanval het bewustzijn verliezen, verkrampen of juist verslappen, stuiptrekkingen krijgen en de beheersing over de spieren verliezen. Dit kan over zijn hele lichaam zijn of plaatselijk.

Patella luxatie

Keeshonden kunnen ook lijden aan patella luxatie. Bij deze aandoening worden de knieschijven aangetast. Deze verschuiven naar buiten of naar binnen, waardoor het bewegen wordt bemoeilijkt en de hond pijnklachten ervaart. De mate van last door patella luxatie is afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Naast deze veelvoorkomende aandoeningen hebben Keeshonden ook kans op chiari malformatie, tracheocollaps, primaire hyperparathyreoïdie en een open fontanel.

Aanschaf en kosten

Als je besluit een Keeshond aan te schaffen zul je rekening moeten houden met hoge aanschafkosten. Rashonden zijn tenslotte niet goedkoop, vooral niet bij een erkende fokker. Voor een Keeshond betaal je al snel € 800,- tot €1.100,-.

Doe echter geen concessies qua prijs. Honden die voor minder geld worden verkocht, zijn meestal afkomstig van broodfokkers. Er is minder aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van de dieren en ook de stamboom wordt geen eer aangedaan. Vaak koop je bij een broodfokker een kat in de zak.

Onderhoudskosten

Jouw hond heeft natuurlijk een hondenmand, voeding, speeltjes, een halsband, een borstel en tal van andere benodigdheden nodig. Per maand kun je rekenen op een bedrag van minimaal € 50,- voor de zorg van jouw hond.

Volgen jullie samen een cursus of heeft jouw hond speciale medische hulp nodig of medicatie? Dan vallen deze maandelijkse kosten uiteraard hoger uit.

Veelgestelde vragen over de Keeshond

Met de aanschaf van een Keeshond haal je een trouwe, sociale, waakse en gezellige hond in huis met een rijke geschiedenis en een bijzonder karakter. Het is een maatje voor het leven en daarom wil je zo goed mogelijk voor hem zorgen. Wij helpen je met dit artikel op weg. In onderstaand overzicht van veelgestelde vragen geven we je bovendien nog meer tips voor de zorg en opvoeding van jouw Keeshond.

Is de Keeshond een goede waakhond?

De Keeshond is misschien klein van formaat, maar waken en blaffen kan hij als de beste. Al in de Middeleeuwen diende hij als waakhond op erven, schepen en in dorpen. De Keeshond is ook nu nog een prima waakhond.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Keeshond?

De Keeshond behoort tot de FCI-rasgroep 5: Spitsen en oertypen.

Tot deze groep behoren ook de Akita Inu, de Finse Spits en de Noorse Elandhond.

Hoe is de Keeshond in omgang met andere dieren?

De Keeshond is een vriendelijke en sociale hond die goed met mensen en dieren overweg kan. Hij kan wat waaks zijn en blaffen, maar dit kan eenvoudig afgeleerd worden tijdens socialisatietrainingen.

Hoe is de Keeshond in omgang met kinderen?

De Keeshond is speels, sociaal en vrolijk en dat maakt hem een perfect gezelschapsdier voor het hele gezin. Voor kinderen heeft hij een ideaal formaat en temperament.

Het is echter wel belangrijk om jouw hond nooit alleen te laten met kinderen. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte onvoorspelbaar.

Kan een Keeshond alleen thuis worden gelaten?

De meeste honden houden er niet van om alleen thuis gelaten te worden, maar vooral de Keeshond kan erg veel verlatingsangst hebben. Door angst en verveling kan hij flink gaan blaffen en zelfs dingen vernielen als hij alleen thuis wordt gelaten.

JeKeeshond (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeKeeshondkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameKeeshond van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Keeshond puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Keeshond: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5981

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.